CUM SA GATESTI O CINA GOURMET IN STIL ITALIAN

Se vorbeste foarte mult despre dieta mediteraneeana, ca model nutritional:

ei bine, dieta medieraneeana a fost recunoscuta de UNESCO, ca facand parte din “patrimoniul imaterial al umanitatii’’. Un exemplu deci de urmat, despre cum sa valorifici teritoriul agricol, respectand cu sfintenie mediul natural, traditiile si specificul zonei.

Gastronomia italiana este inradacinata intr-o anume viziune: respectul pentru traditie si pasiunea de a gati, folosind ingrediente simple, de sezon, naturale. Dar inovatia isi are si ea locul ei de cinste in stilul italienilor de  a gati: creativitatea in bucatarie este la ea acasa, la italieni.

Cat de greu e sa gatesti in stil italian? Cred ca e mult mai simplu, decat ne gandim: simplitatea si diversitatea ingredientelor sunt 2 aspecte cheie ale “gatitului  all’italiana’’.

Fiecare mancare are o poveste si fiecare reteta apartine unui colt de tara diferit.

Cat de sofisticat e sa gatesti o cina gourmet in stil italian?

Italienii au meritul de a fi transformat gastronomia in arta pentru publicul larg, nu doar pentru un numar restrans de maestri bucatari. Fantezie de culori, gusturi contrastante uneori, proportia ingredientelor, imbinarea lor, modalitatea de coacere, care sa pastreze maximul de beneficii nutritionale ale ingredientelor, sunt cateva din “secretele’’ bucatariei italiene.

Daca plecam de la ideea alcatuirii unui menu gourmet, e necesar sa respectam o conditie: menu-ul nostru trebuie sa contina  si alimente de sezon, pe langa ingredientele de lunga conservare, cum sunt pastele, orezul, cerealele sau sosuri speciale de peste.

Apoi, alegem preparatele in functie de  gradul de dificultate al retetelor si de posibilitatea de a prepara cu ceva timp inainte, desertul spre exemplu.

Daca adaugam diversitate de gusturi si de culori, suntem deja la “jumatatea drumului’’. Gastronomia moderna propune foarte adesea combinatii de dulce-sarat sau dulce-acrisor, fructele avand o pondere din ce in ce mai mare, nu doar la prepararea desertului. Acest lucru se datoreaza faptului ca estetica preparatului este la fel de importanta, ca si calitatea ingredientelor.

Ce preparate putem alege pentru un menu gourmet ?

Antreurile sunt partea din menu de pregatit dinainte, alegerile fiind numeroase, in functie de savorile noastre preferate : Tartine cu crema de ansoa, Somon cu avocado, Cosulete de parmezan umplute cu legume crude, Pere cu parmezan si otet balsamic.

Ce preparate de felul I alegem?

Aici avem o paleta foarte larga de posibilitati: ca preparate de paste putem opta pentru Linguine cu cerneala  de sepie, Paste Calamarata cu  crema de sparanghel, scoici si rosii cherry, Canneloni umpluti cu ragu de peste, Lasagna cu branza si nuci, Pasta de Gragnano cu stracciatella sau Paste simple cu trufe feliate si parmezan, o mancare cu noblete, de mare efect. Daca lasagna are meritul de a putea fi pregatita chiar si cu o zi inainte, pastele in general se prepara pe moment si se servesc neaparat calde. La fel ca si risotto, un alt preparat celebru din gastronomia italiana gustos, nutrient si usor de preparat: Risotto cu sofran, Risotto cu capsuni, Risotto cu cerneala de sepie sunt doar cateva sugerimente.

La fel de bine putem gati o supa crema mai speciala, in functie de sezon:

Supa crema de cartofi violet, Supa crema de cartofi si sparanghel, Supa crema de morcov si scortisoara.

Ca felul II, iarasi avem de ales intre carne si peste sau simplu- preparat de legume. Poate fi o idee : Piept de pui cu migdale, Piept de rata cu ceapa caramelizata, Rulada de curcan cu struguri, File de vita cu crema de broccoli si sos caramel, File de porc cu sos de hribi.

Sau preparate din peste : Merluciu inabusit cu legume, Somon in crusta de fistic, Calcan cu legume alla julienne si fructe rosii, Supa de midii ‘’alla marinara’’.

Un preparat Fantezie de legume poate reprezenta o alegere perfecta.

O paine de casa rustica este o optiune imposibil de refuzat. Putem imbogati reteta noastra de paine cu: nuci intregi, masline taggiasche fara samburi sau trufe maruntite conservate. Aceste ingrediente fac painea noastra si mai speciala.

La desert e mai simplu, intrucat este pregatit dinainte. Cateva sugestii:

Tiramisu cu crema de fistic, Semifreddo cu iaurt si fructe de padure sau Cannoli sicilieni.

De obicei, desertul este surpriza mesei. Nu ne ramane decat sa presaram totul cu putina veselie, un “condiment’’ pretios!

Iata ca nu e foarte greu sa alcatuim un menu gourmet!

www.deliciigourmet.ro

Distribuie:

Alte articole

ARTA CONVIVIALITATII LA ITALIENI

Conceptul de convivialitate e la fel de stravechi ca si omenirea. Se spune ca, pentru  a cunoaste un popor, trebuie sa ii cunosti traditiile si

CINE SUNT ARTIZANII SLOW FOOD?

Slow Food este o initiativa italiana, a lui Carlo Petrini si se naste in 1986 la Bra, Provincia  Cuneo, ca raspuns-protest impotriva raspandirii fast food,

COSTIŢE DE MIEL CU OŢET BALSAMIC

Costiţele de miel cu oţet balsamic sunt un preparat extravagant şi delicios pentru masa de Paşti, asta tocmai datorită reducţiei de oţet balsamic. Grosimea ideala