Crema Zabaione: oua, zahar si vin Marsala.
Acestea sunt 3 ingrediente simple pentru o misterioasa reteta tipica a gastronomiei italiene. Misterioasa in ceea ce priveste numele si originea sa: se spune ca provine din timpurile Caterinei de Medici, dar sunt si atestari care vorbesc de Zabaglione, o reteta a Palatului Ducal de Mantova, Gonzaga.
O gustare nutrienta si care aminteste de copilarie, de acele momente cu ”adevarat traite” pentru a savura un desert.
Zabaione, crema fina de ou si zahar este un desert simplu, de degustat ca atare, alaturi de piscoturile preferate.
Totodata, o umplutura folosita in patiserie la numeroase deserturi de mare rafinatete, pentru momente special alese: Tiramisu cu crema Zabaione, Sarlota de zmeura cu crema Zabaione, Semifreddo de Zabaione si ciocolata.
Culoarea intensa, gustul deosebit, parfumul intens de Marsala sunt atuuri greu de egalat de alte creme pentru deserturi.
Vrei sa iti cuceresti oaspetii cu un desert ”de neuitat” ?
Iata o combinatie de crema Zabaione si Tarta de orez cu migdale!
Ingrediente:
oua 3, zahar 150g, orez 200g, stafide 50g, galbenus de ou 3, Cointreau dupa preferinta, migdale 100g, lamaie 1, lapte 1l, Crema Zabaione 150g.
Preparare
Se amesteca mai intai stafidele cu lichiorul Cointreau si se lasa intr-un vas ca lichiorul sa fie absorbit.
Se fierbe orezul in lapte cu sare 20 minute, pana cand orezul este fiert. Se ia de pe foc, se adauga zaharul si se lasa sa se racoreasca.
Migdalele se zdrobesc si apoi se amesteca cu stafidele, fara lichiorul in exces. Se amesteca totul cu orezul, coaja de lamaie, dupa care se adauga unul cate unul cele 3 oua intregi si 3 galbenusuri, pana la amalgamarea completa.
Compozitia se toarna intr-o forma de tarta de 24-26 cm diametru, unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina.
Se coace la 180°, timp de 40- 45 de minute.
Dupa ce s-a racit Tarta de orez si migdale, se decoreaza cu migdale, se taie felii si se serveste cu crema Zabaione, gata preparata. Optiunea cremei gata preparate este intrucat Marsala nu este intotdeauna un ingredient la indemana. Ea poate fi utilizata in numeroase alte retete.
Durata de preparare: 1h.