Conceptul de convivialitate e la fel de stravechi ca si omenirea. Se spune ca, pentru a cunoaste un popor, trebuie sa ii cunosti traditiile si obiceiurile alimentare.
In multe culturi mediteraneene si in mod special in cea italiana, ‘’banchetul’’, servitul mesei impreuna are un rol social determinant.
Semnificatia este una profunda: impartasim hrana, dar si bucuria, emotiile, gandurile, parerile si de ce nu, truda celor care o pregatesc. Devenim o comunitate. O forma de socializare antica si ‘’tangibila’’, in comparatie cu socializarea virtuala moderna. Ne strangem impreuna in jurul mesei, pentru a descoperi arome, gusturi, mancaruri special create pentru acel moment.
Italienii au o cultura a convivialitatii marcanta: servitul cafelei dimineata la bar este prima ocazie de socializare a zilei. Pizza adevarata se serveste doar seara, evident in compania amicilor. Cina este precedata de un alt moment de intalnire: aperitivul. Aperitivul e o adevarata arta in Italia. Merita aprofundat subiectul.
Sarbatoarea Craciunului este un moment dedicat mai intai familiei, toti in jurul unei mesei, chiar si 20 de meseni, de la cel mai mic, la cel mai carunt. A doua zi de Paste este traditional ‘’ziua gratarului’’, de regula in ambient organizat si in compania prietenilor.
O lunga si impresionanta traditie la italieni este cea a targurilor, ‘’sagre tematiche’’ : Sarbatoarea migdalului inflorit de la Agrigento, Albaromatica- sarbatoarea condimentelor de la Alba, Cioccolatò- Sarbatoarea ciocolatei la Torino, VINIcibando, sarbatoarea vinului si a excelentei gastronomice de la Gaeta, Sarbatoarea anuala a delicateselor pescaresti de la Chioggia, Sarbatoarea uleiului de masline, Sarbatoarea mamaligii sau Targul national al hribilor de la Albareto. Toate sunt ocazii unice de a degusta specialitati enogatronomice locale, artizanale, de a vizita locuri noi, de a descoperi peisaje si traditii superbe, fiecare regiune a Italiei bucurandu-se de un patrimoniu enogastronomic propriu.
Fiecare ocazie speciala reuneste italienii in jurul mesei, acasa sau la restaurant. Rareori muzica, multa veselie, galagiosi si spontani cum sunt, e simplu sa se transforme totul in ‘’banchet de sarbatoare’’. Ei spun ca servitul mesei impreuna este ca ‘’o mica evadare din activitatile frenetice cotidiene’’. Neaparat de repetat frecvent, aceasta evadare…
Tot la ei se regaseste conceptul de ‘’social food’’, preparate servite in vase pentru 2 sau 4 persoane, un bun prilej de a imparti preparatele, de la gustari creative, pana la desert.
Mancarea nu este doar hrana, ci un prilej de intalnire, de cunoastere, de schimb de emotii, un moment ideal pentru a crea o legatura stransa cu ceilalti. O masa joviala este aceea in cadrul careia participam, savurand gusturi si alimente care au un semnificat simbolic de apartenenta la un colt de tara si la o comunitate.
Ce poate fi mai bun decat un asemenea moment de spontaneitate si naturalete ? In care sa ne bucuram impreuna de roadele pamantului, laudand pe cei care le pun pe masa?