Slow Food este o initiativa italiana, a lui Carlo Petrini si se naste in 1986 la Bra, Provincia Cuneo, ca raspuns-protest impotriva raspandirii fast food, a mancarii ”trash”, a stilului de viata ”la viteza”.
3 ani mai tarziu, la Paris, miscarea Slow Food avea sa devina internationala, numeroase tari aderand la acest proiect.
Slow Food isi propune sa apere si sa faca cunoscute traditiile agricole si patrimoniul enogastronomic din oricare parte a lumii. Doreste sa promoveze in randul publicului larg constientizarea importantei biodiversitatii, a respectului pentru ambient si pentru o educatie alimentara sanatoasa derivata din traditiile locale, specifice fiecarui teritoriu.
Slow food este promotoarea a numeroase proiecte importante. Cel mai important proiect international este ”Terra Madre- incontro mondiale delle Comunità del cibo”.
Terra Madre este un eveniment care reuneste la Arena Olimpica din Torino mii de tarani, pescari si crescatori de animale. Obiectivul acestei reuniuni este dezbaterea despre suveranitate alimentara, despre protejarea biodiversitatii si a dreptului la hrana buna, curata si corecta.
Targuri stradale, expozitii, laboratoare ale gustului deschise publicului se organizeaza cu aceasta ocazie in Torino.
Universitatea Stiintelor Gastronomice a fost infiintata in 2004, de Slow Food, in colaborare cu regiunile Piemonte si Emilia Romagna. Carlo Petrini si Massimo Montanari sunt principalii ideatori ai acestui proiect.
Alte initiative Slow Food sunt Cittaslow, in Italia sau Convivium, la nivel international.
Slow Food, valori promovate si obiective
“Orice persoana are dreptul la mancare buna, curata si corecta”, sustine Carlo Petrini, presedintele acestei organizatii.
3 valori simple si universale: bun, curat si corect.
Mancare buna inseamna alimente care se disting prin calitatile senzoriale si nutritionale, provenind din culturile locale sezoniere, avand o componenta emotionala legata de identitate si de apartenenta la un colt de natura.
Mancare curata se refera la alimentele provenite din agricultura nepoluanta, prietenoasa cu mediul inconjurator si cu apartinatorii la acesta.
Mancarea corecta respecta echitatea sociala, in toate fazele obtinerii alimentelor, de la producere, pana la punerea in comert.
Un stil de viata sanatos implica intoarcerea la gustul simplu al roadelor naturii, la placerea de a trai in ritmul anotimpurilor, caci fiecare anotimp are frumusetea sa, are bogatiile si savorile lui. Primavara vine cu legumele timpurii: verdeturi, sparanghel, ridichi, ceapa si usturoi verde. Vara este sezonul abundentei fructelor si legumelor…Iar toamna bogata vesteste sezonul conservelor de fructe si legume. Iarna este sezonul napilor, morcovilor, cruciferelor.
Mancarea sanatoasa inseamna si o alimentatie echilibrata ca proportie intre legume, fructe, carne.
Cine sunt artizanii care fac posibila miscarea Slow food?
Miscarea Slow Food pune in centrul atentiei micii producatori agricoli si crescatori de animale. De fapt ei sunt artizanii care pastreaza vii traditiile locale, transmise din generatie in generatie.
Ei promoveaza originalitatea, specificul, mijloacele traditionale de a cultiva sau de a creste animale.
Exemplul lor este cel al unei calitati diferite a vietii, rezultata din respectul ritmului naturii, al ambientului si al sanatatii consumatorilor, carora le este dedicata munca lor.
In Italia de exemplu, este o realitate concreta, cea a micilor societati agricole. Italienii sunt producatori principali de masline si ulei de masline, de grau dur pentru paste, de conserve, de branzeturi, de Prosecco, dar si de o mare diversitate de vinuri.
E drept ca ii ajuta foarte mult clima favorabila. Dar si o cultura marcanta a stilului Made in Italy, motiv de mandrie nationala. De la pizza, la paste, la produsele traditionale pescaresti, la renumitul Prosciutto, la specialitati din trufe, pana la deja celebrelele Panettone, Pandoro, Colomba, toate fac parte dintr-un patrimoniu enogastromic impresionant.
Micii producatori, reteta de succes a produselor eco
Ne-am gandit sa oferim si cateva exemple, din zone diferite ale Italiei.

L’Antico Frantoio di Stefano Saguato este un mic producator italian de masline si ulei de masline taggiasche, ‘’Aurul Liguriei’’.
Pe colinele inundate de soarele Liguriei, in Diano San Pietro, livezile de maslini creioneaza o panorama splendida: cat vezi cu ochii, o ‘’mare verde de arbori de maslin’’. De remarcat, faptul ca gara din Diano San Pietro se afla pe strada cu acelasi nume: Stefano Saguato.
Produsele acestui oleificiu sunt 100% artizanale, sunt dedicate consumatorului final, turistilor si Horeca. Semn ca Stefano Saguato nu a cazut in capcana industrializarii si a marilor retele comerciale.
Amprenta pusa de aceasta familie pe mica localitate colinara, aflata la 2 pasi de marea Ligurica este una identitara, dovada a faptului ca se poate, da… se poate respecta o traditie lunga de secole, pastrand un nume, o istorie, o misiune. Fara a alerga dupa modernizare cu orice pret si omologare.
Pamant si mare se reflecta in produsele lor: Masline taggiasche, Ulei extravirgin de masline taggiasche, in variantele filtrat si nefiltrat, Paste artizanale, Pesto, Anghinare in ulei de masline, Rosii uscate in ulei de masline, Ansoa cu capere, Ardei umpluti cu ton, vin Vermentino DOC, produse cosmetice chiar pe baza de ulei de masline.
La Campofilone este un producator de paste artizanale, din localitatea cu acelasi nume: Campofilone, regiunea Marche.

Misiunea lor este de a crea o legatura indisolubila intre traditie si inovatie prin cercetare stiintifica. La Campofilone sunt colaboratori ai Universitatii din Marche: Facultatea agrara, Facultatea de economie si Facultatea de medicina.
Pastele artizanale La Campofilone sunt produse pe filiera locala, de la grau, oua, apa, sare, pana la ambalaj. Toate ingredientele sunt organice, in respectul deplin al consumatorului modern. Rezultatul este un produs eco nutrient, usor digerabil, cu un indice glicemic scazut.
Cateva tipuri de pasta cu ou: Maccheroncini integrali, Fettuccine cu ardei iute, Fettuccine cu oua de prepelita, Pasta alla chitarra, Fettuccine cu salvie, Tagliatelle Bio, Linguine integrale.
Motto-ul La Campofilone:
‘’Il tempo che ci vuole’’ – ’’Timpul de care este nevoie’’.
“Primul cuvant care descrie artizanatul este : lentetea”, spun ei, si asta releva totul despre cum sunt preparate pastele La Campofilone:
cu rabdare, ca odinioara.
Cascina Belvedere- artizanii orezului, de la bob, la Risotto

Misiunea lor este aceea de a obtine calitate si autenticitate in armonie cu natura.
Aceasta societate agricola cultiva orez cu mijloace traditionale, prelucrand totodata recolta in diferite calitati de orez si risotto: orez Arborio, orez Carnaroli, orez Essenza, orez rosu salbatic, orez negru Nerone, Risotto cu lamaie, Risotto cu sparanghel, Risotto cu creveti si dovlecei, Risotto curry, Risotto cu hribi, Risotto cu cerneala de sepie.
Unul din secretele Cascina Belvedere este tehnica ingrasamintelor verzi, o tehnica antica, din epoca Imperiului Roman. Consta in a ingropa total sau partial anumite culturi de plante furajere sau leguminoase, care elibereaza azot, afaneaza terenul si il hranesc: trifoi, ghizdei, lucerna, lupin etc.
Orezul este recoltat doar cand ajunge la maturitate optima, este stocat in siloz fara a utiliza conservanti sau antiparazitari, la o temperatuta mai mica de 8°C. Orezul este apoi prelucrat putin cate putin, in maniera artizanala, printr-o decojire usoara, pentru a mentine un aport nutritiv maxim si o savoare intensa.
Campisi Conserve, savoarea antica a Siciliei- pamant si mare.

Din dorinta de a pastra un raport echilibrat intre om si natura, Campisi foloseste tehnici pescaresti stravechi, din indepartata perioada araba a Siciliei. Micul targ pescaresc Marzamemi, din comuna Pachino, este o zona renumita pentru rosiile Pachino, supranumite ”Aurul rosu de Pachino”.
Constienti de natura locala generoasa, la Campisi Conserve se folosesc doar peste pescuit la undita si produse de origine controlata, cum ar fi Rosii Pachino IGP, la prepararea sosurilor si conservelor:
Sos Pescatora, Sos de cerneala de sepie, Sos de ton, Pesto de ton si curcuma, Rosii cherry semiuscate, Sos de rosii cherry, Pate de rosii cherry, Bottarga, conserve de ton, biban, macrou sau peste Amberjack.
In ultimii ani, Campisi s-a dedicat prelucrarii produselor vegetale: condimente, sosuri, specialitati tipice: cucunci (fructul de capere), oregano, sare marina cu ierburi aromatice, crema de ardei iute, sos de rosii cherry, pate de masline, pate de rosii uscate, Caponata siciliana.
Concluzionand, putem spune cu toata sinceritatea ca suntem privilegiati, noi, consumatorii de astazi. Intrucat avem numeroase alegeri la indemana, de la micii producatori care propun produse eco, naturale, preparate cu truda si rabdare. Adica:totul mai bun, mai curat, mai onest.
Merita premiati!